Toen de HTC Vive en de Oculus Rift op de markt verschenen was er ??n duidelijke beperking; de kabel. We konden genieten van ?room scale? VR met ?volledige bewegingsvrijheid?. Nou ja, zolang je geen rekening houdt met de kabel van de VR headset naar de PC. Naast de aanschafprijs is dit een reden geweest dat juist Cardboards kopen zo populair is geworden. Met een Cardboard VR houder kun je draadloos gebruik maken van Virtual Reality apps door je eigen smartphone te gebruiken. Het is enerzijds begrijpelijk dat je voor nieuwe technologie als VR met kabels moet werken, het is anderzijds logisch dat Cardboards bedrukken voor het grote publiek momenteel nog interessanter is. Dat hebben de grote namen in VR ook begrepen, daarom zien we in 2018 steeds meer draadloze Virtual Reality headsets verschijnen.

3DoF en 6DoF

De termen ?3DoF? en ?6DoF? zeggen je waarschijnlijk niet zoveel, het lijken namen van robots uit de Star Wars films. Toch zijn ze binnen de VR van groot belang voor de ervaringen die mogelijk zijn.

  • 3DoF staat voor Three Degrees of Freedom, je kunt rondkijken vanaf een vaste locatie, je kunt je hoofd in alle richtingen draaien waarmee je in totaal over drie assen kunt bewegen. De Cardboard bedrukt VR houder voor smartphones is hier een voorbeeld van.
  • 6DoF staat voor Six Degrees of Freedom, je kunt niet alleen rondkijken en je hoofd buigen, het is ook mogelijk om te bewegen in de diepte. De Rift, Vive en PSVR zijn hier voorbeelden van.

VR in alle richtingen

De voorbeelden van 6DoF zijn legio, de ervaring van de virtuele wereld met volledige bewegingsvrijheid is precies waar we naar hebben uitgekeken. Toch heeft niet iedereen thuis een holodeck ingericht, je hebt behoorlijk wat vloeroppervlak nodig om een VR set te installeren. Daarom zien we steeds meer VR Arcades opduiken, dit zijn vaak grote magazijnhallen die specifiek ingericht zijn om VR spellen te spelen.

VR vanuit de luie (draai)stoel

Je kunt Cardboards kopen om VR content te bekijken, toch is de mobiele oplossing beperkt. 3DoF is namelijk een eenvoudige vorm van Virtual Reality waarmee je niet verder de virtuele wereld in kunt gaan dan de positie waarin je nu zit of staat. Uiteraard kun je hiervoor een controller gebruiken en lopen simuleren, toch is dit niet hetzelfde als ?room scale? VR. Er zijn wel twee grote voordelen te noemen; je hebt geen grote ruimte nodig, en Cardboards bedrukking is vele malen goedkoper dan de serieuze VR headsets.

Cardboards kopen voor laagdrempelige Virtual Reality

Vele kinderfietsen hebben zijwieltjes, zo kan een kind veilig leren fietsen tot hun balans voldoende is om zonder zijwieltjes verder te rijden. Je kunt Cardboards laten bedrukken vergelijken met zijwieltjes voor VR, het biedt voldoende mogelijkheden om Virtual Reality te leren doorzien, maar eens zul je moeten ?upgraden? om gebruik te kunnen maken van het volledige spectrum aan opties. Zo kun je met een Cardboard VR bedrukt houder heel goed 360 graden films bekijken, sommige smartphones bieden zelfs meer scherpte en pixels dan de luxe VR headsets. Ook voor eenvoudige spellen waarbij beweging in mindere mate een rol speelt zijn de Cardboard VR met logo houders meer dan geschikt. Het gaat niet zozeer om ?beter? of ?slechter?, maar vooral om de juiste toepassing voor het systeem dat je kiest.

Cardboards kopen voor verschillende toepassingen

Laten we goedkoop een start maken met VR en Cardboards kopen voor onze smartphones. Dit zijn enkele toepassingen waar deze kartonnen doosjes heel geschikt voor zijn:=

  • VR voor marketing: Je kunt Cardboards laten bedrukken met een bedrijfslogo of een andere boodschap. Zo kun je een goedkoop relatiegeschenk weggeven aan zakelijke contacten of klanten op een beurs. Omdat een Cardboard houder universeel is, en je verder niets meer nodig hebt dan een smartphone, zullen deze uitdeel doosjes een geheel eigen leven gaan leiden.
  • VR in het onderwijs: In het klaslokaal kun je niet voor dertig kinderen een VR set aanschaffen, daarom zijn er veel educatieve apps die specifiek gemaakt zijn voor mobiele platformen zoals Google Expeditions. Je kunt een stel goedkope Cardboards kopen en daar smartphones in plaatsen. Bijvoorbeeld van ouders, of goedkope Android toestellen voor de opleiding.
  • VR als informatievoorziening: Wil je snel en duidelijk informatie overdragen aan stakeholders, de directie van een bedrijf of collega?s van een andere afdeling? Geef ze een VR bril in handen op basis van een Cardboard met smartphone en jouw verhaal wordt direct duidelijk. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, een VR beeld spreekt boekdelen.

Er is nog veel meer mogelijk met VR, begin daarom bij de basis zodat je niet overrompeld wordt en laat een Google Cardboard met logo bedrukken