Toen de Oculus Rift werd gelanceerd in 2016 gingen de omzet prognoses door het dak, het tijdperk van Virtual Reality was eindelijk aangebroken. We stonden aan het begin van een miljarden industrie. Nu we een paar jaar verder zijn kunnen we met een meer realistisch beeld kijken naar de VR sector. Het aantal verkochte VR headsets is lager dan gedacht, terwijl VR Cardboards bedrukken wel populair is gebleken. Is investeren in Virtual Reality op dit moment verstandig, of kunnen we beter nog even wachten?

VR Headsets of Cardboards bedrukken?

Om de juiste keuze te maken zullen we eerst in het kort de verschillen tussen VR headsets en Cardboard VR houders opsommen:

  • Onder VR headsets vallen producten als de Oculus Rift, de HTC Vive en de Windows Mixed Reality headsets waaronder de Samsung Odyssey. Dit zijn rand accessoires voor een krachtige PC, je kunt ze niet op zichzelf staand gebruiken. Naast de beeldkwaliteit via een krachtige gaming PC of laptop is bewegingsvrijheid de voornaamste reden om dit soort VR headsets te kopen.
  • Onder Cardboard VR vallen de smartphone houders. De naam is afkomstig van de Google Cardboard, een houder van karton met twee kunststof lenzen, er zijn ook plastic behuizingen verkrijgbaar. Je steekt een smartphone in de houder en kunt VR apps gebruiken. Je kunt rondkijken en je hoofd bewegen, het is niet mogelijk met dit soort houders om diepte waar te nemen. Cardboards bedrukken is vooral geschikt voor 360 graden video en eenvoudige spellen. Niet zoals voor de high end headsets van Varjo XR 1. 

In 2018 gaan deze twee categorie?n steeds verder naar elkaar toegroeien. De Oculus Go bijvoorbeeld, een VR headset met ingebouwde Android computer waarmee alle benodigde hardware aan boord is. De functionaliteit komt overeen met een Samsung Gear VR die wel een smartphone nodig heeft. Daarnaast heb je producten zoals de HTC Vive Focus, ook een draagbaar systeem maar dit keer met de mogelijkheid vrij te bewegen en meer geavanceerde content te gebruiken zoals de Varjo VR -2.

Waarom zou je investeren in VR?

Er zijn diverse doelgroepen die baat hebben bij de aanschaf van de hoogwaardige VR headsets zoals:

  1. Grote(re) bedrijven die gebruik kunnen maken van Virtual Reality voor prototyping en presentaties. Zo kun je CAD modellen direct in 3D bekijken zonder een 3D print te maken.
  2. Onderzoeksinstellingen en scholen die complexe materie op een visuele wijze willen overbrengen. Daarnaast kun je met 3D visualisaties vele soorten onderzoek uitvoeren, zowel voor leerlingen als in research faciliteiten. Denk aan onderzoek naar open hart operaties.
  3. Serieuze gamers die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging en zich graag willen storten in deze nieuwe manier van gaming. Met een VR headset zijn er mogelijkheden voor interactie die met muis, keyboard en monitor niet mogelijk zijn. Met name de PSVR van Sony spreekt aan bij deze doelgroep.
  4. Early adaptors die helemaal wild zijn van nieuwe technologie. Hoewel er nog haken en ogen zitten aan de ervaring, bevinden we ons in een tijdperk waarin VR hardware betaalbaar is voor ?normale? mensen.
  5. Ontwikkelaars die zelf content ontwikkelen voor VR headsets, of zich willen voorbereiden op de toenemende vraag naar Virtual Reality content. Naast VR games en bijvoorbeeld educatieve toepassingen moet je ook zeker denken aan VR filmmakers die 360 graden producties filmen.

Waarom kun je beter wachten met investeren in VR?

Wanneer je niet dagelijks gebruik kunt maken van VR hardware is het waarschijnlijk (nog) niet interessant om te investeren in VR headsets, Cardboards kopen ligt dan meer voor de hand. Je kunt overigens ook VR hardware huren voor bijvoorbeeld presentaties aan stakeholders of teambuilding dagen op het werk. Als eerste heb je flink wat hardware nodig die steeds goedkoper wordt, maar toch snel op 1500 euro of hoger ligt voor een compleet set. Je hebt ruimte nodig en wat technische know how om een VR set goed aan de praat te krijgen. Wanneer je slechts incidenteel gebruik maakt van Virtual Reality is de afschrijving eigenlijk niet te verantwoorden.

Cardboards bedrukken lijkt momenteel de beste oplossing

Een VR set huren is de beste optie voor de meeste bedrijven en consumenten, daarnaast kun je uiteraard ook Cardboards bedrukken. Die kartonnen houders zijn niet duur, er zijn reeds volop apps die leuk zijn om te proberen en je kunt op een eenvoudige wijze de wereld van Virtual Reality verkennen. Steeds meer bedrijven laten Cardboard houders met opdruk maken om deze als promotieartikel te verspreiden. Houd dit soort acties in de gaten om gratis een Cardboard VR bril bedrukken ouder te scoren!