PC gamers kijken soms neer op console gamers omdat PC spellen veel minder beperkingen hebben. En beide groepen kijken neer op VR gaming, omdat je minder controle zou hebben op het spel, en omdat de meeste titels niet bepaald van de hoogste kwaliteit zijn. Eigenlijk is het grote onzin, er zijn voor alle gaming platformen goede spellen, gericht op verschillende doelgroepen. Zo is het spel ?Keep Talking and Nobody Explodes? gewoon veel leuker met een VR bril op je hoofd dan de PC versie. Zolang je het kaf van het koren weet te scheiden, en de unieke kenmerken van VR gaming kunt waarderen, is Cardboards bedrukken kopen voor VR gaming zeker geen overbodige luxe. Ben jij een enthousiaste gamer die niet vastgeroest zit in een klassiek concept van ?echte? spellen? Dan is VR gaming een nieuw genre dat je beslist niet mag missen! (zie ook: Top 10 Cardboard games)

Niet alle Virtual Reality is ?echte? VR

Net zoals PC gamers en console gamers met elkaar overhoop liggen, zijn er ook binnen Virtual Reality gaming twee kampen te onderscheiden:

  • VR headset gaming: De VR headsets zoals de HTC Vive en de Oculus Rift kunnen door externe trackers diepte waarnemen. Daarmee kun je vrij bewegen als speler in de ruimte. De Windows Mixed Reality headsets bieden ook dit soort 6DoF functionaliteit, maar daar is de tracking reeds aanwezig in de headset. Dit noemen we ?inside-out? tracking. In veel gevallen wordt de VR headset met een kabel gekoppeld aan een stevige gaming PC om vertraging zoveel mogelijk te beperken.
  • Cardboard VR gaming: Je kunt heel veel Cardboards kopen voor de prijs van ??n VR headset voor de PC. Je moet wel je eigen smartphone tijdelijk opofferen, want de Google Cardboard VR bedrukken houders zijn eigenlijk niets meer dan karton met twee kunststof lenzen. De smartphone doet dus het meeste werk, de CPU, GPU, het scherm en de GPS functie werken allemaal samen om een VR ervaring mogelijk te maken. Je kunt alleen niet vrij bewegen in de ruimte, je bent beperkt tot ronddraaien op een vaste positie.

Universele bedrukte Cardboards kopen

Veruit de meeste mensen maken gebruik van Android of Apple iOS, je hoeft voor deze systemen dus geen andere bedrukte Cardboards te kopen. Zolang jouw smartphone niet zo oud is, en een redelijk formaat beeldscherm heeft, kun je er VR games mee spelen. De bedrukte Cardboard heeft geen computer aan boord, en heeft ook geen batterijen nodig, er zit wel een eenvoudige knop op die het mogelijk maakt het scherm te bedienen voor tik bewegingen. Ontwikkelaars van mobiele VR games houden zich doorgaans aan het standaard Cardboard 2.0 protocol zoals Google die heeft bepaald. Je kunt dus volop Cardboards bedrukken kopen en er zeker van zijn dat veruit de meeste mensen deze kunnen gebruiken. Zo worden Cardboard VR houders met opdruk vaak verstrekt aan klanten en personeel als opvallend cadeautje en relatiegeschenk.

Wat voegt Virtual Reality toe aan computerspellen?

Elke generatie gaming systemen voegt weer iets nieuws toe aan het medium. Buiten het feit dat Pong en Call of Duty beide computerspellen zijn hebben ze weinig met elkaar gemeen. We gingen van 8 bit naar 16 bit en verder, van 2D naar 3D en van lokaal naar online gamen.Virtual Reality gaming heeft ook enkele unieke kenmerken zoals:

  1. 360 graden beeld: Je kunt in een 3D spel om je heen kijken met de muis, met VR gaming kun je helemaal om je heen kijken wat het spel een heel realistisch gevoel geeft. Het is net alsof je zelf op het speelveld staat, en dat is toch anders dan een flinke computermonitor.
  2. 3D visuals: Een standaard monitor of televisie geeft een monoscopisch beeld weer, dat betekent dat het beeld plat is. Met een 3D brilletje kun je diepte waarnemen. Dat geldt ook voor mobiele games, het touchscreen is zo plat als een dubbeltje. Toch kun je standaard Cardboards kopen die jouw smartphone omtoveren tot een 3D monitor. Dat kan door het linker- en rechteroog op te splitsen en een iets verschoven beeld weer te geven. Dit is niet alleen indrukwekkend om te zien, je kunt er spellen letterlijk een nieuwe dimensie mee geven. Waar staat het spelkarakter? Je zult direct zien hoever objecten gepositioneerd staan.
  3. Persoonlijke monitor: Met Cardboard VR stap je in jouw eigen virtuele theater, met een beeldscherm dat zo groot lijkt als in een IMAX bioscoop. Zo kun je overal en altijd ongestoord gamen, en dat gewoon met jouw smartphone en Cardboard VR houder.

Je kunt heel goedkoop Cardboards kopen, bedrijven delen vaak bedrukte Cardboards uit voor het gebruik van VR tijdens evenementen en festivals. Ontdek ook de mogelijkheden van VR gaming.